Til rejsen: Nye mobilregler gør roaming billigere

0
2254

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Når danskerne rejser ud i verden, så skal der være styr på sagerne. Tidligere skete det ved at medbringe rejsebøger, kort, printede planer og ellers tog man den på gefühl. I dag er danskerne udrustede og klar til kamp – bevæbnet med tablets og smartphones. I dag er det digitale værktøjer, der gør rejsen perfekt – men de værktøjer kræver data. Og data, det er dyrt – indtil nu.

Ny aftale sætter loft på

EU har nemlig vedtaget, at det fra denne sommer af ikke længere skal være muligt for teleselskaberne at pålægge tårnhøje afgifter for roaming i udlandet. Per 15. juni 2017 er det altså ikke længere uendeligt dyrt at benytte data i andre lande. Teleselskaberne må nu maksimalt tage 57 kr for 1 gigabytes data, og det er markant billigere end det tidligere har været. Prisen for 1 gigabyte data falder frem mod 2020 helt ned til 2.5 euro, hvilket virkeligt vil kunne mærkes på pengepungen.

Vi danskere, som ellers ofte bliver overset i EU sammenhænge, har faktisk haft en ledende rolle i forløbet. Den danske EU-parlementariker Jens Rohde (R), er nemlig ophavsmand til forslaget, som har været på vej siden 2013. Han fortæller, at det har været en lang og besværlig proces.

Fremover vil danskerne – og ja europæerne generelt – nemmere kunne opdatere Facebook-statusser, tjekke vejret, bruge maps til byvandringer og bruge GPS til at finde vej.

Regningen ryger videre til forbrugerne

Men, og der er jo altid et men, flere danske teleselskaber bebuder nu, at der på grund af roamingloftet vil blive indført gebyrer på alle regninger for at udligne de tabte indtjeningsmuligheder for teleselskaberne. Hos TDC stiger abonnementerne hos TDC, Telmore og Fullrate med 10 kroner per måned. Telia har endnu intet meldt ud – måske de holder sig for fine til dette? Du kan finde priser på Telia mobilabonnement lige her.

Grunden til at regningen ryger videre til forbrugere er egentlig ganske simpel; roaming har været en stor indtægtskilde for alle teleselskaber, og nu er festen forbi.